TÜKETİCİ CAYMA HAKLARI

ÜRÜN İADE VE DEĞİŞİM KOŞULLARI

 

İade işlemlerinde 6502 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun" ve 29188 sayılı ve 27 Kasım 2014 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış olan "Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanır.

 

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 5:

CAYMA HAKKI

 

5.1 ALICI, gıda maddelerinin, içeceklerin veya diğer günlük tüketim maddelerinin satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanamaz. Ancak anılan ürünler hariç, diğer Ürünleri, Ürünün kendisine veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa teslim tarihinden itibaren 14 (ondört) gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir.

5.2 Cayma hakkı süresi, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir.

5.3 Cayma hakkının kullanılması için 14 (ondört) günlük süre içinde SATICI'ya iadeli taahhütlü posta, elektronik posta veya faks ile yazılı bildirimde bulunulması şarttır. Ayrıca ALICI, ürün/ürünleri göndermeden önce faturanın arka yüzünde yer alan iade bilgi formunu da eksiksiz doldurmalıdır. Cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükümlülüğü ALICI'ya aittir.

5.4 ALICI, cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimi yönelttiği tarihten itibaren 10 (on) gün içinde malı SATICI'ya geri göndermek zorundadır. İade edilecek ürünlerin orijinal faturası, kutusu, ambalajı, varsa standart aksesuarları ile birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.

5.5 SATICI, ALICI'nın cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 14 (on dört) günlük süre içerisinde toplam bedeli ve ALICI'yı borç altına sokan belgeleri ALICI'ya iade etmekle yükümlüdür.

5.6 ALICI, SATICI'nın malı gönderirken kullanmış olduğu taşıyıcı ile ve SATICI'nın ismini taşıyıcıya belirterek göndermekle yükümlüdür. SATICI'nın anlaşması olmayan taşıyıcıların kullanımından doğacak taşıma masrafları ALICI'ya ait olacaktır.

5.7 Teslim alınmış olan malın değerinin azalması veya iadeyi imkânsız kılan bir nedenin varlığı cayma hakkının kullanılmasına engel değildir. Ancak değer azalması veya iadenin imkânsızlaşması tüketicinin kusurundan kaynaklanıyorsa SATICI'ya malın değerini veya değerindeki azalmayı tazmin etmesi gerekir. Malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalar değer azalması sayılmaz.

 

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 6:

 

CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER

6.1 ALICI aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz;

- Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.

- Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.

- Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.

- Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.

- Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.

- Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.

- Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmeler.

- Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

 

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 7.2:

 

AYIPLI MAL DEĞİŞİM HAKKI

Ürünün ancak kullanım sırasında fark edilebilecek bir ayıbının olduğunun anlaşılması halinde, ALICI teslim tarihinden itibaren 14 (ondört) gün içinde ürünün taahhüt edilen sağlam bir ürünle değiştirilmesi veya para iadesi hakkını kullanabilir. Ayıplı mal değişim hakkının kullanılması için aynı süre içinde SATICI'ya faks, e-posta veya telefon ile bildirimde bulunulması şarttır. Bu hakkın kullanılması halinde, 3. kişiye veya ALICI'ya teslim edilen ürün ve ürüne ilişkin fatura aslının, arka yüzünde yer alan iade bilgi formu doldurulmuş halde, iadesi zorunludur. Ayıplı ürünün ulaşmasını takip eden 10(on) gün içinde SATICI, talebi değerlendirir ve haklı bulunan talepler için taahhüt edilen ürünün yenisini gönderir veya tercihe göre para iadesini gerçekleştirir, haklı görülmeyen taleplerde de ürünün kendisini ALICI'ya gönderir. Ayıplı mal değişim işlemlerinde tüm taşıma masrafları SATICI'ya aittir. Teslimden sonra ürünün özenle korunması borcu, ALICI'ya aittir.